Gezondheidsvoordelen van gember

Gezondheidsvoordelen van gember

Gember kennen we vooral als smaakmaker in de keuken. Vooral in diverse roerbakgerechten en sauzen en in thee. Maar gember kan veel meer dan dat. Wist je dat dit kruid ook veel gezondheidsvoordelen biedt? Wat is gember, is gember gezond, en wat zijn die gezondheidsvoordelen van gember?

Wat is gember precies?

is gember gezond

Gember is de wortel van de plant met dezelfde naam. De verschillende gezondheidsvoordelen van gember worden toegeschreven aan zijn actieve ingrediënten, namelijk gingerol en shogaol. Ze geven gember niet alleen een pittige smaak. Hun pijnstillende en ontstekingsremmende effecten zijn wetenschappelijk bewezen. Gingerol is een krachtige antioxidant. Oxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen, agressieve stoffen die onze lichaamscellen kunnen beschadigen, ons ziek kunnen maken en ons natuurlijke verouderingsproces kunnen versnellen.

Voordelen van gember: houdt diabetes en bloedsuikerspiegel beter onder controle
Gember zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dat is er een zonder hoge pieken en dalen. Dat is meteen ook goed nieuws voor de vele diabetici. Door een meer stabiele bloedsuikerspiegel kunnen ze diabetes beter onder controle houden. Je pancreas of alvleesklier maakt dan minder insuline aan. Een te hoog insulinegehalte is een belangrijke oorzaak van diabetes type 2.

voordelen van gember

Makkelijker afvallen

Dat is zeker mogelijk met gember. Een stabiele bloedsuikerspiegel en een evenwichtig cholesterolgehalte helpen je daarbij. En gember zorgt voor alle drie deze voordelen. De gingerolen in gember activeren ook je metabolisme, waardoor je meer opgeslagen vet verbrandt. Dit kruid geeft je ook snel een langdurig voldaan gevoel, waardoor je automatisch minder eet.

Voordelen van gember: betere spijsvertering

Heb je regelmatig een opgeblazen gevoel na een(zware) maaltijd? Dan kan gember je daar vanaf helpen. Gember wordt ondertussen al eeuwenlang gebruikt als hulpmiddel bij allerlei spijsverteringsproblemen. Het kan ook helpen bij misselijkheid en winderigheid. Het voorkomt namelijk gasvorming in onze darmen en zorgt voor een regelmatige en vlotte stoelgang. Om aan je spijsverteringsproblemen te verhelpen, drink je dagelijks een kopje gemberthee. Gember kan ook helpen tegen wagenziekte, misselijkheid na een operatie en tegen de nadelen van chemotherapie bij kankerpatiënten. Ben je zwanger en kamp je regelmatig met ochtendmisselijkheid? Ook dat kan gember verzachten.

Is gember gezond: Helpt infecties bestrijden

Gember helpt infecties verlichten en je risico op verkoudheden, griep (influenza), corona en bronchitis aanzienlijk verkleinen. Vooral gemberextract en etherische oliën met gember hebben een sterke antibacteriële werking. Het doodt namelijk ziekteverwekkende virussen en bacteriën, waardoor het je immuunsysteem versterkt en je natuurlijke weerstand verhoogt. Gemberthee kan ook helpen tegen het RSV-virus, dat vooral bij baby’s en (jonge) kinderen ernstige ademhalingsproblemen veroorzaakt.

Gember verzacht spier- en gewrichtspijn

Van gember weten we al langer dat het zowel spier- als gewrichtspijn kan verzachten. Maximaal twee gram gember slikken gedurende elf dagen verbetert niet alleen je spier- en gewrichtsproblemen, maar ook kniepijn veroorzaakt door artrose.

Voordelen van gember: voorkomt of verzacht chronische aandoeningen

Dankzij zijn sterk ontstekingsremmend vermogen, kan het gebruik van gember meerdere chronische aandoeningen voorkomen of verzachten, zoals bij hartproblemen. Gember kan een verstoord cholesterolgehalte weer in evenwicht brengen en de hoeveelheid vetten (triglyceriden)in je bloed verlagen. Beiden zijn een van de belangrijkste oorzaken van hartproblemen.

Er wordt gezegd dat gember Alzheimer en veel voorkomende kankersoorten kan helpen bestrijden

Er wordt gezegd dat de vele en sterke antioxidanten in gember gembers antioxiderende kunnen de ontwikkeling van Alzheimer sterk vertragen, en veel voorkomende kankers zoals pancreas-, borst-, eierstok- en darmkanker voorkomen of gunstig beïnvloeden.

Voordelen van gember: verlicht menstruatiepijn

Het pijnstillend effect van gember merk je ook bij pijnlijke menstruaties. Vrouwen die vanaf het begin van hun menstruatie gember gebruiken, hebben duidelijk minder last van pijnlijke buikkrampen en van andere vervelende ongemakken.