Dit zijn de gezondheidsvoordelen van bruine rijst

gezondheidsvoordelen van bruine rijst

Er zijn veel gezondheidsvoordelen van bruine rijst, ook wel zilvervliesrijst of volkorenrijst genoemd. Het is algemeen geweten dat bruine rijst gezonder is dan witte rijst. Bruine rijst is een voedingsrijke bron van goede koolhydraten die over het algemeen als gezondere optie wordt beschouwd. Maar waarom is dat zo? En wat zijn de gezondheidsvoordelen van bruine rijst precies? Je leest er alles over in deze blogpost!

Bruine rijst versus witte rijst

Bruine rijst is volkoren. Een korrel wordt als ‘volledig’ beschouwd wanneer de drie oorspronkelijke delen – de zemelen, de kiem en het endosperm – intact blijven. De zemelen van een graan zijn de vezelige buitenhuid. De kiem is het embryo die kan uitgroeien tot een nieuwe plant, en het endosperm is de zetmeelrijke voedselvoorziening van de kiem. 

Omdat alle originele onderdelen behouden blijven, biedt bruine rijst twee keer zoveel vezels in vergelijking met witte rijst. Dit komt omdat witte rijst geen volkoren is. Witte rijst is verfijnd, wat betekent dat de zemelen en kiemen worden verwijderd. 

Bruine rijst bevat meer essentiële voedingsstoffen dan de witte variant. Zilvervliesrijst bevat meer magnesium, selenium, koper, fosfor en verschillende B-vitamines. Kortom: voedingsstoffen die nodig zijn voor een optimale gezondheid. 

Deze volkoren variant zit ook boordevol antioxidanten die je lichaam beschermen. De antioxidanten in zilvervliesrijst beschermen onder andere tegen schade die verband houdt met een groter risico op diabetes type 2, obesitas, hartaandoeningen en kanker. 

Drie belangrijke gezondheidsvoordelen van bruine rijst 

1. Betere regeling van de bloedsuikerspiegel

Het eten van bruine rijst zorgt voor een betere controle van de bloedsuikerspiegel na de maaltijd bij mensen met diabetes. Zilvervliesrijst kan zelfs diabetes type 2 helpen voorkomen. Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat het vervangen van witte rijst door volkorenrijst het risico op diabetes type 2 kan verminderen.

2. Hart- en vaatziekten verminderen

Als je regelmatig zilvervliesrijst eet, vermindert je cholesterolgehalte waardoor het risico op hart- en vaatziekten verminderd. Dit resultaat kwam naar voren uit een onderzoek waarbij vrouwen met overgewicht of obesitas getest werden, maar uiteraard is het ook een belangrijk gezondheidsvoordeel voor mannen en vrouwen zonder overgewicht.

3. Gewichtstoename voorkomen

Een ander onderzoek heeft aangetoond dat zilvervliesrijst kan helpen om gewichtstoename te voorkomen. Mensen die witte rijst eten komen sneller bij dan mensen die alleen volkorenrijst eten. Daarnaast vermindert bruine rijst de calorie inname vanwege zijn hoge vezelgehalte en de verbeterde calorieverbranding. Deze twee factoren hebben een positief effect op gewichtsbeheersing.

Manieren om meer bruine rijst te eten

Ondanks dat bruine rijst veelzijdig is en in vrijwel iedere maaltijd kan verwerkt worden, kunnen we ons voorstellen dat je nog wat tips en inspiratie kan gebruiken. Je kunt bruine rijst toevoegen aan wok, omeletten, soepen, chili, taco’s en stoofschotels. Maar ook aan salades, vegetarische burgers, gevulde paprika’s en wraps. In desserts kan je ook volkorenrijst verwerken. Denk aan pudding, geroosterd bruine rijstijs, repen en koekjes.

Voeg eens gepofte bruine rijst toe aan een donkere chocolade of andere zoete lekkernij. Of verwissel tarwebloem voor bruine rijstmeel bij het koken en bakken. Drink je graag smoothies? Gekiemde bruine rijst proteïne poeder is een gezonde optie voor smoothies, net als voor het eiwitgehalte van pannenkoeken, bloemkoolpuree of gemengde soepen te versterken. Je leest het: er zijn tal van manieren om meer zilvervliesrijst te eten!

Als je moet kiezen tussen witte rijst of volkorenrijst, dan kies je beter voor het laatste. Door het eten van bruine rijst zal je inname van vezels, vitaminen en antioxidanten verhogen. Daarnaast zal het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verminderen. Als je witte rijst gewend bent, moet je in het begin wellicht even wennen aan de licht nootachtige smaak van bruine rijst. Echter zal je na een tijdje niets anders meer willen, zeker als je je bewust bent van de gezondheidsvoordelen van zilvervliesrijst.