De beste Europese festivals in 2023

de beste europese festivals van 2023

Het festivalseizoen in Europa komt steeds dichterbij, dus we hebben het beste van het beste wat betreft festivals voor 2023 op een rijtje gezet. Van onbekende festivals in een prachtige setting tot festivals als Glastonbury die al decennia de beste acts weten te boeken. We hebben onderstaand overzicht gebaseerd op de beste line-ups, locaties en sfeer, en hebben alleen gekeken naar de festivals waar nog tickets voor beschikbaar zijn. Dus sla je slag en boek nu tickets voor je favoriete festival deze zomer, of maak er een tour van en bezoek er zoveel als je kunt!

De beste Europese festivals in 2023

Sonar

 • Wanneer: 15-17 juni
 • Waar: Barcelona, ​​Spanje
 • Prijs: Weekendpas 215 EUR

www.sonar.es

Barcelona is gezegend met een weekend vol muziek, gespecialiseerd in alles wat met elektronica te maken heeft. Sonar is ook een stadsfestival, wat betekent dat er optredens zijn op verschillende locaties, en er is geen camping inbegrepen, dus zorg ervoor dat je een hotel, hostel of AirBnB in de buurt boekt. De line-up is opgesplitst in dag- en nachtprogramma’s en beslaat een hele reeks artiesten, van grote dj’s als Peggy Gou, Honey Dijon en Bicep tot MC’s als Little Simz. Dit jaar markeert ook de terugkeer van Aphex Twin op het podium na vier jaar afwezigheid, wat zeker voor veel publiek gaat zorgen. Elders heeft OFFSónar, de serie feesten die parallel loopt aan het festival zelf, een line-up die net zo opwindend is als het hoofdevenement.

Glastonbury

 • Wanneer: 21-25 juni
 • Waar: Pilton, VK
 • Prijs: Weekendpas 335 GBP

www. glastonburyfestivals.co.uk

Dit zou geen gids zijn voor Europese festivals zonder Glastonbury te noemen. Als een van de langst bestaande festivals (de eerste werd gehouden in 1970), heeft het bijgedragen aan de blauwdruk van wat een goed muziekfestival uniek maakt. Het iconische Pyramid-podium, de glooiende velden van Somerset-gras (of modder), een eindeloze reeks podia, uitvoeringen en ervaringen, en de waanzinnige haast om kaartjes te kunnen bemachtigen, dit zijn allemaal onderdelen van de ervaring van Glastonbury. Tickets zijn momenteel uitverkocht voor de editie van 2023 en er is tot nu toe slechts één headliner aangekondigd (Elton John), maar een kleine partij doorverkooptickets zal in april worden vrijgegeven, dus houd je ogen open.

Roskilde

 • Wanneer: 24 juni – 2 juli
 • Waar: Roskilde, Denemarken
 • Prijs: 2400 DKK 

www. roskilde-festival.dk

Roskilde is een van de grootste festivals in Europa en de grootste in de Scandinavische landen, met meer dan 130.000 festivalgangers per jaar. Het wordt sinds 1971 ten zuiden van de stad Roskilde georganiseerd en blijft de grootste bands boeken. Blur, Burna Boy, Christine and the Queens, Lil Nas X, Rosalía en Queens of the Stone Age zijn allemaal headliners dit jaar. Boek je tickets, zet je tent op en ga naar de Orange Stage.

Primavera Sound

 • Wanneer: 29 mei – 4 juni
 • Waar: Barcelona, ​​Spanje
 • Prijs: Weekendpas 325 EUR

www. primaverasound.com

Niets zegt de start van het Europese festivalseizoen zo goed als Primavera Sound in Barcelona. De afgelopen 21 jaar heeft het festival het Parc del Forum omgetoverd tot een groot muzikaal spektakel, en sinds 2012 heeft het zijn aanbod uitgebreid met een festival in Porto het volgende weekend. Dit jaar zal een ander festival in Madrid ook voor het eerst worden georganiseerd.

Primavera Sound is het enige festival ter wereld dat mede is ondertekend door de Verenigde Naties voor zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid: alle voertuigen ter plaatse worden aangedreven door elektriciteit, er is een podium dat volledig wordt aangedreven door hernieuwbare energie en plastic voor eenmalig gebruik is van de site verbannen. Met headliners als Kendrick Lamar, Rosalía en Depeche Mode, naast optredens van Darkside, NxWorries (Anderson .Paak en Knxwledge) en Four Tet, weet je dat het ook dit jaar weer een goede wordt.

Meadows in the mountains

 • Wanneer: 1-5 juni
 • Waar: Smolyan, Bulgarije
 • Prijs: Weekendpas 225 EUR

www.meadowsinthemountains.com

Meadows in the Mountains heeft misschien wel de mooiste setting voor een festival op dit moment: een eigen stuk grond in het Rodopegebergte in Bulgarije, met verreikende uitzichten over bloemenweiden, bossen en glooiende heuvels. Het festival is ook een van de weinige voorstanders van regeneratief milieubewustzijn in de industrie, met de aanleg van zonne-energie-infrastructuur, waterzuiveringsprogramma’s, maatregelen voor het vasthouden van regenwater, compost-naar-biogas-converters en “met mest verwarmde stront-hete douches”, evenals een ‘ voedselbos’ en herbebossingsplannen. Het festival zelf is opzettelijk klein gehouden om een ​​echt gemeenschapsgevoel te bevorderen, je zult zeer waarschijnlijk nieuwe vrienden maken en ze het hele weekend voortdurend tegen het lijf lopen. De organisatoren bieden elk jaar een paar gratis kaartjes aan gasten die het meeste moeite doen om zonder te vliegen naar het festival komen, dus begin met het onderzoeken van treinroutes, of bind wat fietstassen aan je fiets en ga erop uit.

Melt

 • Wanneer: 8-11 juni
 • Waar: Ferropolis, Duitsland
 • Prijs: Weekendpas 200 EUR

www.meltfestival.de

Nog een festival op een ongewone locatie, dit keer in een voormalige kolenmijn vol met buiten gebruik gestelde machines in de buurt van Gräfenhainichen, op twee uur rijden van Berlijn. MELT cureert gedurende het weekend optredens van meer dan 150 acts, waaronder dit jaar Bicep, Joy Orbison, Interplanetary Criminal, FKA Twigs en de in Amsterdam gevestigde Turkse psych rockers Altin Gün. En als het opzetten van je tent onder een kolen graafmachine je niet aanspreekt, wees dan niet bang: er zijn velden, bossen en een meer in de buurt waar je ook kunt kamperen.