Wat is een burn-out en wat kun je ertegen doen?

Wat is een burn-out en wat kun je ertegen doen

Burn-out is een verschijnsel dat kan optreden wanneer een persoon langdurige stress ervaart op het werk. De meeste mensen zullen stressvolle of uitdagende periodes in hun carrière meemaken, maar wanneer die stress langdurig wordt, kan het fysiek en emotioneel uitputtend zijn. Dit fenomeen staat bekend als burn-out. Wat veroorzaakt burn-out? Kan een burn-out worden vastgesteld? Antwoorden op deze en andere vragen vind je in deze blog!

Uit een enquête uit 2015 bleek dat ongeveer de helft van de Nederlandse volwassenen een burn-out heeft ervaren in hun huidige functie, terwijl de helft van de millennials ontslag heeft genomen omdat ze zich opgebrand voelen. Maar een burn-out is geen officiële diagnose. Het is een meer normatieve ervaring om gedurende lange tijd overweldigd te zijn in plaats van een psychiatrische stoornis.

In 2019 werd burn-out opgenomen in de 11e herziening van de International Classification of Diseases (ICD-11), volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en werd het geclassificeerd als een “beroeps fenomeen” in tegenstelling tot een medische aandoening. De ICD-11-definitie stelt dat burn-out het resultaat is van “chronische stress op de werkvloer” en kan leiden tot uitputting, grotere mentale afstand tot iemands baan, gevoelens van negativiteit of cynisme met betrekking tot iemands baan en verminderde professionele effectiviteit. Veel voorkomende tekenen van een burn-out zijn een langdurig moe of uitgeput gevoel, een gevoel van hulpeloosheid, vastzitten en/of verslagen zijn, buitensporige en slopende zelftwijfel en uitstel.

Wat veroorzaakt een burn-out?

Een burn-out kan optreden wanneer iemand langdurige stress ervaart op zijn werk. Het scenario dat bij de ene persoon een burn-out kan veroorzaken, hoeft niet noodzakelijkerwijs dezelfde reactie bij iemand anders op te roepen. Psychologisch gezien lijken de primaire processen [die betrokken zijn bij een burn-out] cognitieve beoordelingen te zijn.  Als ons eisen worden gesteld, bijvoorbeeld voor een werkopdracht of sollicitatiegesprek, beoordelen we of we over de middelen beschikken om aan die eisen te voldoen. Als we herhaaldelijk vaststellen dat onze middelen niet aan de vraag kunnen voldoen, kan een burn-out optreden. Deze beoordelingsprocessen en factoren zoals mentale veerkracht helpen ook verklaren waarom dezelfde zaken bij de ene persoon tot een burn-out kunnen leiden, terwijl een ander daar geen last van heeft.

Kun je een burn-out diagnosticeren?

Het lijkt alsof burn-out de laatste tijd toeneemt, net als een groot aantal andere angststoornissen. Er zijn veel redenen waarom dit gebeurt, van sociale media tot culturele verschuivingen in werkverwachtingen, tot onaangepaste overtuigingen over stress die door onze cultuur worden opgelegd.

Wat is een burn-out

Dit alles roept de vraag op: kan een burn-out worden vermeden of op zijn minst worden verzacht?

Er zijn veel methoden om veerkracht te ontwikkelen en een burn-out te helpen aanpakken. Werkgevers spelen hierbij een cruciale rol om ervoor te zorgen dat personeelsleden zich uitgedaagd en gemotiveerd voelen op de werkplek, in combinatie met zaken zoals lunchpauzes, wandelingen of vergaderingen buiten het kantoor.

Zonder de juiste ondersteunende hulpmiddelen voelen werknemers zich eerder overweldigd wanneer ze moeten presteren, ongeacht hoeveel ontspanningstechnieken ze hebben geleerd. Buiten het werk kunnen voldoende slaap, een uitgebalanceerd dieet en ondersteunende relaties allemaal helpen om het risico op burn-out te verminderen!