10 Natuurlijke middelen tegen hoofdpijn

natuurlijke middelen tegen hoofdpijn

Heb je last van hoofdpijn? Veel mensen grijpen op dat moment snel naar pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen, zonder na te denken over de mogelijke bijwerkingen. In plaats van deze pijnstillers zijn er ook natuurlijke middelen tegen hoofdpijn. Hieronder zetten we tien gezondere manieren op een rijtje om je hoofdpijn te verminderen, zonder dat er ook maar één pijnstiller aan te pas komt.

Natuurlijke middelen tegen hoofdpijn

1. Natuurlijke middelen tegen hoofdpijn: water drinken

Zorg ervoor dat je genoeg vocht binnenkrijgt wanneer je hoofdpijn voelt opkomen of wanneer je reeds last hebt van hoofdpijn. Uitdroging kan namelijk flinke hoofdpijn veroorzaken. Wanneer je te weinig vocht in je lichaam hebt, vermindert de doorstroming van het bloed en zuurstof in je hersenen. Dit kan je dus eenvoudig voorkomen door voldoende water te drinken, bij voorkeur anderhalve tot twee liter water per dag. 

2. Pepermuntolie tegen hoofdpijn

Pepermuntolie helpt om binnen een paar minuten hoofdpijn te verminderen. Deze etherische olie zorgt voor een verkoelend, verzachtend en rustgevend effect van de spieren in je hoofd en nek. Smeer een paar druppels pepermuntolie met je vingers op je voorhoofd en langs je volledige haarlijn. Je zal merken dat de olie de spanning in je hoofd verlicht.

3. Massage

Door spanning in je nek en schouders wordt de bloedtoevoer naar je hoofd beperkt. In dat geval kan een massage verlichting bieden doordat er druk wordt uitgeoefend op sommige punten van je lichaam. Als je vaak hoofdpijn hebt, is het dus zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan een professionele masseur. Door je hoofd, nek en schouders te masseren, zal je hoofdpijn verminderen.

4. Cafeïne vermijden

Hoewel je af en toe een opkikker krijgt van cafeïne, kan dit ook hoofdpijn veroorzaken. Vooral wanneer je lichaam te veel cafeïne binnenkrijgt. Wanneer je een te grote hoeveelheid cafeïne in een keer binnenkrijgt, kost het je lichaam veel moeite om dit te verwerken met hoofdpijn tot gevolg. Houd het dus bij één à twee kopjes koffie per dag om erger te voorkomen.

5. Slapen

Een tekort aan slaap is ook een van de oorzaken van hoofdpijn. Kruip vanavond dus eens op tijd onder de lakens en haal je slaap in. Voldoende rust is ontzettend belangrijk voor je lichaam en geest. Wanneer je ongeveer acht uurtjes hebt geslapen, is de kans groot dat je hoofdpijn de volgende ochtend verdwenen is of in ieder geval een stuk minder is.

6. Laat je haren los

Heb je er al eens bij stilgestaan dat je ook hoofdpijn kan krijgen door je haren in een staart of knot te dragen? Als je reeds hoofdpijn hebt, zal de pijn hier zeker niet minder van worden. Als je je haar strak naar achter draagt, kan het zijn dat het bindweefsel in je hoofdhuid wordt afgekneld. Het kan zelfs gebeuren dat je bloedvaten onvoldoende bloed doorlaten waardoor je flinke hoofdpijn krijgt. Je haren regelmatig los laten is dus de boodschap!

7. Bewegen in de buitenlucht

Wellicht is het niet het eerste waar je aan denkt, maar bewegen in de buitenlucht is een van de beste natuurlijke middelen tegen hoofdpijn. Wandelen of fietsen in de frisse buitenlucht zorgt voor minder gespannen spieren. Daarnaast leidt het de aandacht van je hoofdpijn af. Door te bewegen, maakt je lichaam endorfine aan, een stof die de pijn verzacht. Beweeg dus regelmatig buiten en niet alleen wanneer je daar zin in hebt. Je geest en lichaam zullen je dankbaar zijn.

8. Pas je lichaamshouding aan

Heb je last van spanningshoofdpijn? Dit kan veroorzaakt worden door een slechte lichaamshouding. Zeker als je de hele dag aan een bureau werkt, is je houding dikwijls verre van goed. Je zit vaak onderuit of net voorover gebogen over je laptop, wat dikwijls tot gespannen spieren en hoofdpijn leidt. Schaf een ergonomische bureaustoel aan en wees je bewust van je werkhouding. 

Zit rechtop, met je rug gestrekt, je schouders iets naar achteren, je borst vooruit en je nek niet te ver naar voren. In het begin moet je hier misschien erg op letten, maar na een tijdje zal je automatisch deze lichaamshouding aannemen.

9. Tijgerbalsem

Tijgerbalsem helpt goed bij pijnlijke spieren en dus ook bij hoofdpijn. Maak de tijgerbalsem een beetje warm door eerst goed met de balsem je handen over elkaar te wrijven. Daarna smeer je een laagje op je voorhoofd en slapen. Je zal snel merken dat je hoofdpijn minder wordt.

10. Lavendelolie met warm water

Tenslotte kan je lavendelolie met warm water mengen. Dit is het perfecte mengseltje om van je vervelende hoofdpijn af te komen. Hang een paar minuten boven het water of smeer een beetje van het mengseltje op je slapen. Lavendel heeft een verzachtende, ontspannende en pijnstillende werking en werkt dus heel goed tegen hoofdpijn.

Hoewel pijnstillers bij de apotheek of drogist vrij verkrijgbaar zijn om je tijdelijk van je hoofdpijn te verlossen, voorkomen ze niet dat je hoofdpijn na verloop van tijd terugkeert. Probeer daarom eens een paar van de bovenstaande natuurlijke middelen tegen hoofdpijn uit. De kans is groot dat je jezelf in de toekomst veel hoofdpijn bespaart!