De ongekende populariteit van padel

wat is padel

Dat padel een hippe nieuwe sport is wist je al. Misschien ook dat het superspannend is, dat je er best wat skills voor nodig hebt en dat het een echte caloriekiller is. Maar hoe werkt padel precies, en hoe speel je padel zelf? Lees hier alles over deze trendy racketsport en hoe je een keer een balletje slaat met vriendinnen!

hoe werkt padel

Wat is padel precies?

Deze sport bestaat pas sinds 1969, toen het werd uitgevonden in het exotische Acapulco. De zakenman Enrique Corcuera wilde graag een tennisbaan laten aanleggen, maar zijn privéterrein had helaas niet voldoende ruimte.

De oplossing van Corcuera? Gewoon zelf een nieuwe sport verzinnen! Op de vraag: “wat is padel?” wordt meestal gezegd dat het een combi van tennis en squash is En inderdaad: de sport bevat elementen van allebei deze bekendere racketsporten. De regels van padel lijken op die van tennis, maar je speelt het net als squast op een vrij klein terrein van 10 bij 20 meter.

In de loop van de tijd waaierde de nieuwe sport uit naar de rest van Latijns-Amerika, en nu is padel in hoog tempo Europa aan het veroveren.

hoe speel je padel

Hoe speel je padel precies?

Om te beginnen speel je padel met twee teams van twee personen. Eén op één schijnt ook te kunnen, maar die spelvariant is geen aanrader voor beginners – dan loop je je letterlijk de benen uit je lijf. Zoek dus drie sportieve vriendinnen en ga naar de dichtstbijzijnde padelkooi in jouw stad.

Hoe werkt padel spelen? Elke deelnemer heeft een racket waarmee je de bal slaat. Je slaat de bal onderhands op en slaat hem in het vak van de tegenstanders, waarna hij nog één keer tegen de muur achter hen. Sla hem niet tegen het glas of tegen het hekwerk die de zijkanten omgeven, want dan krijgt de tegenstander een beurt.

Zodra de bal tegen de grond en eventueel tegen de muur heeft gestuiterd, moeten de tegenstanders hem terugserveren, ook weer met maximaal één stuiterbeurt op de grond en de muur van jouw helft. Als hij vaker stuitert, krijg jij een punt. De puntentelling is hetzelfde als bij tennis – en een potje padel heeft geen vaste lengte.

wat heb je nodig om padel te spelen

Wat heb je nodig om padel te spelen?

Je speelt padel in een ruimte met twee hoge muren, omringd door glas of metalen hekken. Padelruimtes vind je al bij zo’n 500 tennisverenigingen en bij sportclubs. En ook worden er outdoor padelkooien in veel steden aangelegd.

Verder heb je natuurlijk rackets en een bal nodig. Het racket is kleiner dan een tennisracket en helemaal van kunststof, met gaten erin om de luchtweerstand kleiner te maken. Een racket kan drie verschillende vormen hebben. De bal van padel lijkt op een tennisbal, maar is minder hard opgeblazen. Daardoor vliegt hij minder snel door de lucht en heb je meer kans om hem tactisch (of minder tactisch…) terug te serveren.

En dan de kleding – wat heb je nodig om padel te spelen? Een tanktop of een poli en een korte broek of tennisrokje zijn goede keuzes, waarin je vrij kan bewegen. En waarin je lichaamswarmte goed wordt afgevoerd: padel is even intensief als squash. Ook bij padel moet je snel rennen, stoppen, draaien en soms zelfs springen. Daarom zijn schoenen die veel steun en demping geven en die een uitstekende grip geven belangrijk. Anders kan je een nasty blessure oplopen!