Wat is Zumba, waar komt het vandaan en waar kun je deze sport beoefenen?

wat-is-zumba

Regelmatig sporten is een must als je je gezondheid en fitness wilt verbeteren, dat is logisch. Tegenwoordig bestaan er heel wat verschillende manieren waarop je kunt sporten – waaronder Zumba!

Zumba is een unieke sport, en het loont dan ook de moeite om er wat meer over te vertellen. Wat is Zumba nu precies, waar komt het vandaan en waarom zou je het moeten doen? Hieronder lees je alles wat je wilt weten!

Wat is Zumba en waar komt Zumba vandaan?

Wat is Zumba en waar komt Zumba vandaan? Zumba is een soort van dans-sport die gebaseerd is op Latijns-Amerikaanse dans en de laatste jaren erg populair is geworden in Europa. Eigenlijk heeft de dansvorm veel gemeen met andere sporten en danssoorten die van Latijns-Amerika afkomstig zijn, zoals de axé, samba, merengue, salsa en cumbia.

Zumba is ontwikkeld door Alberto Beto Perez, een Colombiaanse choreograaf en danser die in Miami woonde. Hij heeft ook bijgedragen aan de populariteit van deze sport in de Westerse wereld en de commercialisering ervan.

Bij Zumba is er sprake van een combinatie van fitnessoefeningen en dansbewegingen, die zorgen voor een goede balans tussen creatief dansen en doelgericht sporten. Doordat alle oefeningen op muziek gedaan worden, vinden veel mensen deze danssport heel erg aangenaam. In feite is de sport op die manier te vergelijken met aerobics, hoewel er relatief wel meer danselementen in verwerkt zijn!

De voordelen van Zumba

Zumba is een sport die heel wat te bieden heeft voor je gezondheid en fitness, zolang je het op de juiste manier aanpakt. Hieronder enkele van de belangrijkste voordelen van Zumba:

1. Je spieren worden strakker

Ten eerste kan je bij een sport als Zumba zeker zijn dat je spieren sterker en strakker worden. Dankzij de combinatie van gewone fitness oefeningen en speciale dansbewegingen activeer en gebruik je alles spieren in je lichaam op een natuurlijke en functionele manier.

2. Je conditie verbetert

Daarbij zorgt een intensieve danssport als Zumba natuurlijk ook dat je conditie verbetert. Een Zumba sessie duurt doorgaans een uur en gebeurt op een gemiddelde tot zware intensiteit afhankelijk van je fitnessniveau. Meer dan genoeg om je hart sneller te doen slaan en zo je conditie te verbeteren!

3. Je stressniveau verlaagt

Als je regelmatig Zumba doet, dan zullen je stresshormonen lager komen te liggen. Dit komt doordat je lichaam dopamine en endorfines aanmaakt, hormonen die zowel mentale als lichamelijke stress tegengaan en je goed en gelukkig doen voelen. Reken daarbij dat je tijdens een Zumba les van opzwepende Latijns-Amerikaanse muziek geniet – en dat effect is natuurlijk nog sterker!

Waar kan je Zumba beoefenen?

Zumba is een sport die helemaal geïntegreerd is in de Westerse wereld, en je kan hem dan ook zowat overal beoefenen:

– Je kan Zumba les volgen in de sportschool
– Je kan online virtuele lessen volgen op YouTube
– Je kan een abonnement aanvragen bij een online platform om dagelijks Zumba lessen te volgen
– …

Kortom, meer dan genoeg mogelijkheden om regelmatig Zumba te doen, thuis – of nog leuker – in groep in de sportschool!