Tips voor de keuze van het juiste kozijn

kozijnen

Ramen zijn een vast gegeven in een woning. Je hebt ramen nodig voor een goede luchtvochtigheid, maar ook voor het verkrijgen van voldoende zuurstof. Ramen worden geplaatst in kozijnen die daarmee dus ook onmisbaar zijn voor iedere woning. Kozijnen heb je in meerdere soorten en maten en voornamelijk in materiaalkeuze kan je behoorlijk wat verschillen vinden. Hoe maak je de juiste keuze? We geven je enkele tips.
Wil je bijvoorbeeld graag een kozijn met een klassieke houtlook? Dan is het verstandig te kiezen voor een houten kozijn of voor een PVC kozijn waar je de houtnerf in laat drukken. Wil je liever een moderne look? Kies dan voor een aluminium kozijn of een PVC kozijn dat strak is afgewerkt. De kozijnen zijn vaak verkrijgbaar in diverse kleuren zodat ze altijd bij de stijl van je huis zullen passen. Wil je wat meer variatie? Kies dan voor verschillende typen kozijnen zodat elke zijde van je huis een eigen stijl heeft.

De verschillende typen kozijnen

Kozijnen zijn beschikbaar in diverse materiaaltypen. Zo kan je kiezen uit houten kozijnen, kozijnen van aluminium, kozijnen van staal of kozijnen van PVC. Vroeger waren houten kozijnen natuurlijk heel gebruikelijk, maar tegenwoordig worden ook de voordelen van andere materialen ingezien. Zo gaat PVC, aluminium en staal veel langer mee en wordt daardoor ook een milieubewuste keuze gemaakt. Bovendien zijn PVC, aluminium en staal zeer onderhoudsvriendelijk waardoor je op den duur veel tijd en geld bespaart. Aluminium en staal zijn echter in slechts enkele keuren verkrijgbaar. Hierdoor is de keuze beperkt en heb je geen mogelijkheden om bijvoorbeeld een houtlook toe te voegen. Wil je dus een klassieke stijl van je woning uitdragen? Dan zijn de materialen aluminium en staal wat minder geschikt. 

De voordelen van PVC kozijnen en aluminium kozijnen

Zoals aangegeven zijn kozijnen in vele soorten en maten verkrijgbaar. Zeker wanneer je kijkt naar het gebruikte materiaal is er veel variatie mogelijk. Bepaal vooraf de stijl die je je huis wilt meegeven. Wil je een klassieke stijl met houten vormgeving? Dan kan je het beste kiezen voor houten kozijnen. Het nadeel is echter dat deze relatief veel onderhoud vergen en ook nog eens minder lang mee gaan. Wanneer je toch graag de houtlook wilt hebben kan je het beste kiezen voor PVC. Deze kozijnen lijken op een perfect houten exemplaar, maar dan onderhoudsvrij. Dat deze materialen onderhoudsvrij zijn is misschien wel het grootste voordeel van PVC, aluminium en stijl. Het materiaal hoeft namelijk niet onderhouden te worden en je hoeft deze ook niet te schilderen. Wil je het materiaal toch schoonmaken? Dan volstaat een doekje met wat zeepsop prima. 

Ben je dus op zoek naar de beste omlijstingen voor je ramen?

Kies dan een materiaal dat het beste past bij de stijl van je huis. Vooral de materialen PVC en aluminium winnen veel terrein als het gaat om populariteit en dat heeft vooral te maken met het feit dat deze materialen onderhoudsarm zijn, eenvoudig schoon te maken zijn en ook nog eens goed zijn voor het milieu. Twijfel je over welk kozijn het beste bij jouw woning past? Kijk dan eens goed naar de vele mogelijkheden.