Duurzaamheid en reizen

Duurzaam reizen

De term ‘budget reizen’ is al lang synoniem met ‘goedkoop reizen’. Deals vinden, buiten de gebaande paden gaan, eten in “niet-toeristische” (goedkope) restaurants en verblijven in hostels. De budgetreiziger is op zoek naar een “lokale” ervaring tegen lage kosten. In de jaren 2010 maakten de opkomst van websites in de deeleconomie zoals Airbnb, de toegenomen concurrentie in de reisindustrie en het groeiende aantal goedkope luchtvaartmaatschappijen dat langeafstandsvluchten aanbiedt, reizen met minder geld een stuk gemakkelijker.

En reizigers profiteerden: het wereldwijde toerisme steeg het afgelopen decennium van 946 miljoen jaarlijkse reizigers tot 1,4 miljard. Deze spiraalvormige groei veroorzaakte echter veel verzet onder de bewoners, aangezien veel bestemmingen niet waren uitgerust om zoveel bezoekers aan te kunnen die rondreden, straten verstopten en de kosten van levensonderhoud verhoogden. Bovendien hield de lokale bevolking er niet van om het gevoel te hebben dat ze in een dierentuin woonden, waar ze constant werden aangekeken door toeristen.

Pre-COVID, werd toerisme het hot topic in de branche. “Hoe maken we reizen duurzamer?” vroegen we ons allemaal af. En ondanks de recente prijsstijging na COVID, is reizen nog steeds relatief betaalbaar, zeker in vergelijking met historische gemiddelden. Maar is goedkoop reizen echt een goede zaak? Moet het zo goedkoop zijn als het betekent dat het ook niet duurzaam is?

Reizen voor iedereen

We weten dat dit een rare vraag is om te stellen, aangezien dit artikel gaat over budgetreizen. En begrijp ons niet verkeerd: we denken niet dat reizen alleen voor de rijken zou moeten zijn. Reizen opent de geest. Het helpt mensen de wereld, degenen die erin leven en zichzelf te begrijpen. Dus we willen heel duidelijk zijn dat we er niet voor pleiten dat reizen buiten bereik is voor iedereen behalve de elite. Maar moeten we een soort massatoerisme mogelijk maken dat veel milieu- en sociale ellende veroorzaakt?

Duurzaamheid en reizen

Er waren vroeger ook al tal van manieren om goedkoop te reizen, alleen was de informatie die je nodig had moeilijker te vinden. Geen wifi of mobiele telefoon en de enige info die je kon vinden kwam uit boeken of van de lokale bevolking. De groei van reisblogs, maar ook via sociale media, heeft ervoor gezorgd dat informatie over goedkoop reizen een stuk gemakkelijker te vinden is. En men hoeft niet meer de straten af ​​te struinen op zoek naar een plek om te overnachten of te eten.

Al deze nieuwe diensten en technologische ontwikkelingen, in combinatie met gemakkelijke toegang tot informatie, hebben reizen zo snel zo betaalbaar gemaakt dat de meeste bestemmingen geen tijd hebben gehad om zich aan te passen. Neem Airbnb. De opkomst heeft geleid tot over-toerisme, woningnood, geluidsoverlast en andere sociale problemen. Voorbij zijn de dagen dat je daadwerkelijk in iemands huis verbleef. Nu zit je eerder in iemands tiende huurwoning, waar geen normen of regels zijn, vooral niet op het gebied van veiligheid. En die schattige buurt waar je van wilde genieten, zodat je het lokale leven kunt proeven? Dat zit nu ook vol met toeristen die in Airbnbs verblijven. 

Korte afstandsvluchten hebben de grootste impact op het milieu

En net als iedereen houden we er niet van om veel te betalen voor vliegtickets, maar al die goedkope korte afstandsvluchten betekenen dat veel mensen naar plaatsen gaan die niet zijn gemaakt om ze allemaal te ontvangen (denk aan weekendtrips naar Amsterdam). Bovendien hebben korte afstandsvluchten de grootste impact op het milieu. Hebben we een belasting op frequent vliegen nodig? Of beperkingen zoals die we in Frankrijk zien?

Met de opkomst van digitaal nomadisme en werken op afstand, zien we dat veel mensen op plaatsen wonen waar ze geen belasting betalen of zich aanpassen aan de gemeenschap, of waar ze andere problemen veroorzaken. Kijk maar naar Mexico-Stad. Het is er geweldig, maar de toename van het aantal Amerikanen dat daar woont, heeft een grote terugslag veroorzaakt onder de lokale bevolking, die nu uit hun eigen buurt wordt geprijsd.

En denk aan afval. Plastic zakken, elektriciteit, zelfs je poep. We weten zeker dat het een onderwerp is waar je nooit echt over nadenkt als je op reis bent. Maar wat gebeurt er met al het afval dat je produceert? Zijn de energiecentrales, rioleringen en afvalbeheersystemen van dat prachtige Griekse eiland bedoeld voor de 20 miljoen extra mensen die het per jaar ziet? Nee. Dat zijn ze niet.

reizen en duurzaamheid

De oplossingen voor deze problemen zijn complex en vereisen dat de industrie, consumenten en overheden samenwerken om ervoor te zorgen dat het toerisme duurzaam is. Je kunt mensen op populaire bestemmingen er niet van weerhouden geld te willen verdienen om hun gezin te voeden. En we geven absoluut niet de lokale bewoners de schuld!

Lees ook: De beste Europese festivals in 2023